USD 4.1 miliarde de euro cifra de afaceri brută, în creștere cu 44%, de Rompetrol Rafinare în primele 9 luni

DISTRIBUIE

USD 4.1 miliarde de euro cifra de afaceri brută, în creștere cu 44%, de Rompetrol Rafinare în primele 9 luni

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creștere de peste 44 la sută din valoarea brută a cifrei de afaceri, la 4,1 miliarde de DOLARI. Această evoluție a fost influențată în principal de evoluția ascendentă a cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

În același timp, rezultatul operational – EBITDA obținut de societate a fost de USD 158.5 milioane de euro, cu 4% mai mare decat rezultatul din perioada ianuarie – septembrie 2017, în contextul unei creșteri a volumului de materii prime prelucrate și produse vândute.

În primele 9 luni, cele două rafinării – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti – a crescut cu 19 la sută cantitățile de materii prime prelucrate, ajungând la 4.73 milioane de tone și 314 de mii de tone, respectiv.

rezultatul net înregistrat de companie în primele trei trimestre ale anului a fost pozitiv, de aproximativ 33,3 milioane USD, în scădere cu 41%, ca urmare a impactului negativ al diferențele de curs valutar și alte evenimente cu nerecurentă caracter. Mai mult decât atât, acest lucru a fost, de asemenea, afectate de volatilitatea de materii prime și de produse petroliere, luând în considerare faptul că, în primele 9 luni, petrol brut a avut o creștere de 39%, iar combustibilii au înregistrat o creștere de 28% pentru benzina Euro 5 și 35% în cazul Euro 5 motorina.

La nivel European, marjele de rafinare a înregistrat o scădere cu 13,1 la sută în perioada septembrie comparativ cu perioada similară a anului 2017 și s-a stabilizat la o medie de DOLARI 48.2/tonă. Nivelul de 72 USD/baril pentru cotația țițeiului este cea mai mare din ultimii 4 ani, cu un maxim de USD 83.6/baril pe 28 septembrie 2018.

în Acest an, compania și-a continuat programe pentru optimizarea costurilor de prelucrare și a cheltuielilor operaționale, și, de asemenea, rafinăria Petromidia a reușit să crească cu 5 la sută sale brute marja de rafinare.

Rompetrol Rafinare continuă să fie cel mai mare exportator de produse petroliere din România, cantitățile de produse petroliere livrate la export de rafinare și petrochimie divizii către subsidiarele KMG International din Bulgaria, Moldova și Georgia și partenerii săi din regiunea Mării Negre s-a ridicat la 1,42 miliarde USD în primele nouă luni ale anului (aproximativ 66 la sută mai mare decât în raport de perioada similară a anului precedent).

compania rămâne un important contribuabil la bugetul de Stat al româniei, plătind peste 1,2 miliarde de DOLARI în perioada ianuarie-septembrie ale anului, dintre care 441 de milioane de DOLARI în trimestrul III 2018.

principalele acționarilor Rompetrol Rafinare S. a. sunt KMG International (54.63% – directe și indirecte) și Statul român, prin Ministerul Energiei (44.69%).

segmentul de Rafinare

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută de 3,56 miliarde de DOLARI în primele nouă luni ale anului, în creștere cu aproximativ 51 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului 2017.

În același timp, rezultatul operațional EBITDA a crescut cu 22% comparativ cu același raport pentru perioada ianuarie – septembrie 2017, până la un nivel de USD 135.7 milioane de euro. Compania a reușit dublarea profitului net, de la USD 24.8 milioane de euro în primele nouă luni din 2017 la aproximativ USD 47.7 milioane de euro.

rezultatele financiare au fost susținute în aceeași perioadă de îmbunătățire de 5% din brut, marja de rafinare a unității situată pe malul Mării Negre, până la un nivel de USD 51.3/tonă și cu 19 la sută din cantitățile de materii prime prelucrate (4.73 milioane de tone) și de combustibili produse (benzină, motorină, jet de combustibil – 3,71 milioane de tone).

În prezent, activitatea unităților de producție este oprit sau redus pentru îndeplinirea unor importante lucrări de inspecție programată, care va permite pentru întreținerea lor în condiții optime a capacităților de producție și pentru crearea unui cadru necesar pentru investițiile viitoare.

în Plus, ele sunt, de asemenea, să asigure funcționarea continuă a rafinăriei Petromidia, până în 2020, atunci când revizuirea generală, care are loc la fiecare 4 ani este programată. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 21,5 milioane de DOLARI, la care aproximativ 4.5 milioane USD pot fi adăugate și alte operații suplimentare.

În primele nouă luni ale anului, Vega Ploiești, rafinăria a procesat o cantitate totală de 314 de mii de tone, o creștere de 19 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2017. În prezent, rafinăria este cea mai lungă durată pe unitate de acest gen din România și este singura interne producător de bitum și hexan.

gradul de utilizarea a capacității de procesare în perioada ianuarie – septembrie a crescut cu 19 la sută în cazul rafinăriei Petromidia (99,2 la sută), respectiv de peste 20,3 la sută pentru rafinăria Vega (126.8%).

Petrochimie segment

În primele nouă luni ale anului, divizia de petrochimie a inregistrat o cifra de afaceri de 165 de milioane de DOLARI, în creștere cu 23% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2017. În prezent, aceasta continuă să fie singurul producător de polipropilenă și polietilenă în România.

În contextul margini mici & #8211; cel mai mic din ultimii 7 ani, de nefavorabile condiții de piață, precum și de costurile ridicate ale materiilor prime importate (etilen pentru polietilenă de instalații), compania a înregistrat, în perioada ianuarie – septembrie, un rezultat operațional negativ – EBITDA și rezultatul net, și anume pierderi de 12,8 milioane USD și USD 27,4 milioane.

În aceste condiții, compania a decis să păstreze polietilenă de înaltă densitate – HDPE instalarea în stand-by, după ce a finalizat cu succes, în prima jumătate a anului, revizuirea și testarea lucrărilor (verificare/modernizarea de echipamente, confirmări, tehnologice, studii, etc.).

Prin divizia de petrochimie, Rompetrol Rafinare a crescut cu 21% cantitatea de prelucrat propilenă și cu 11% etilen prelucrate în primele nouă luni ale anului, comparativ cu volumul atins în perioada similară a anului 2017. Materia primă pentru polipropilenă de instalare este asigurată de către rafinăria Petromidia, în timp ce materiile prime (etilena) pentru polietilenă de joasă densitate de instalare este importat.

vânzările totale de polimeri în perioada ianuarie – septembrie a crescut cu 15 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la un nivel de 156 de mii de tone.

segmentul de Distributie

În perioada ianuarie – septembrie, segmentul de distributie a înregistrat o creștere cu 33 la sută din cifra de afaceri brută, comparativ cu perioada similară a anului 2017, în contextul de o creștere a cotațiilor internaționale și, implicit, a prețurilor interne la produsele petroliere, precum și ca urmare a creșterii volumului de produse vândute.

La nivel internațional, citate de combustibili a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu aproximativ 28 la sută pentru Euro 5 benzina (683 USD/tonă) și de 35% pentru motorina Euro 5 combustibil (USD 638/tona), comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2017. În trimestrul III, creșterea de combustibil cotațiilor a fost mai accentuat comparativ cu T3 2017, până la data de 31% pentru benzină și de 37,6 la sută pentru diesel.

În același timp, de 2,4 la sută depreciere a RON USD (în trimestrul III 2018, comparativ cu trimestrul III 2017) a făcut eficiente de apreciere în moneda națională ale celor două cotațiile să fie de aproximativ 25,5 la sută pentru benzină și 29,3% pentru motorină. Accizele pentru combustibil adăugat la acest lucru, în această perioadă au fost mai mari decât în 2017 cu aproximativ 15% pentru benzină și de 16% pentru motorină.

Aceste evoluții nu au fost pe deplin reflectat în prețurile combustibililor tranzacționate pe plan intern, au crescut în trimestrul 3 al anului, comparativ cu T3 din 2017 de aproximativ 25,7% pentru benzină și 21.7% pentru motorină.

Astfel, rapoartele financiare obținute de către segmentul de distribuție în primele nouă luni au fost de USD de 37,3 milioane de euro pentru rezultatul operațional EBITDA – în scădere cu 21 la sută față de nivelul din perioada similară a anului precedent, și de 16,8 milioane de DOLARI pentru rezultatul net – o scădere cu 59 la sută.

Rompetrol Downstream a reușit o creștere de 8 la sută din cantitățile de carburanți vândute (benzină, motorină, GPL), de la aproximativ 1.69 milioane de tone în perioada ianuarie – septembrie 2017, la 1,82 milioane de tone în primele nouă luni ale acestui an. Pe segmentul de retail, compania a înregistrat o creștere a volumului de 2%, evoluția fiind susținută de rebranding program de benzinăriile Rompetrol și punctelor de distribuție ale vehiculului GPL, prin continuarea programelor de optimizare și reducere a costurilor operaționale, precum și prin deschiderea a 4 noi stații.

în ceea ce privește segmentul en-gros, si-a extins prezenta de la început de an, cu 85 de noi unități interne de 9 și 20 metri cubi, cantitățile totale vândute prin acest canal fiind, în primele nouă luni ale anului, cu 7% mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut.

La sfârșitul lunii septembrie 2018, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream incluse 895 de puncte de vânzare (propriile stații de benzină, partener stații de benzină, stații expres, unități interne), în creștere cu 102 unități comparativ cu septembrie 2017.

post 4,1 miliarde de DOLARI cifra de afaceri brută, în creștere cu 44%, de Rompetrol Rafinare în primele 9 luni appeared first on Business Review.

USD 4.1 miliarde de euro cifra de afaceri brută, în creștere cu 44%, de Rompetrol Rafinare în primele 9 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *