Trump război comercial face Romania mare din nou: Exporturile către SUA a explodat din iunie, în timp ce importurile din SUA au scazut

DISTRIBUIE

Trump război comercial face Romania mare din nou: Exporturile către SUA a explodat din iunie, în timp ce importurile din SUA au scazut

război comercial între principalele economii mondiale, declanșate de creșterea tarifelor de import decis de Donald Trump din iunie, a avut un impact neașteptat în România: exporturile sale pe piața din SUA au crescut cu 21 la sută în acest an, în timp ce importurile din SUA a scăzut cu 21%, potrivit datelor oficiale consultate de către Business Review.

în primele opt luni ale acestui an, firmele românești au exportat în sua mărfuri în valoare totală de EUR 851.1 milioane de euro, in crestere cu 21% comparativ cu ianuarie-August 2017, potrivit unui proaspete Institutul Național de Statistică (INS) raport.

Aceasta rata de crestere se compară cu o rată de creștere a exporturilor românești la NE de 12,3 la sută în primele cinci luni ale acestui an, chiar înainte de momentul în care NE-a impus taxe pe importurile UE – arată româno-american pentru comerț imagine înainte de începutul „război comercial”.

Pe 1 iunie 2018, Președintele american Donald Trump s-a încheiat scutiri pentru UE, Canada și Mexic la tarife cu 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu.

Comisia Europeană A lansat o provocare legală împotriva tarifelor la Organizația Mondială a Comerțului și a lovit din spate cu atribuții de 25 la sută pe bourbon, blugi, motociclete, suc de portocale și o varietate de produse din oțel fabricate în SUA, cu clichet un transatlantic pentru comerț conflict.

În același timp, România importurile de mărfuri din SUA a scăzut cu 21,1 la sută pe an, în primele opt luni ale acestui an la EUR 603.8 milioane de euro.

în primele cinci luni, exporturile SUA în România a scăzut la un ritm mult mai lent de 11,3 la sută, datele oficiale relevă, ceea ce sugerează că declinul accelerat după ce NE-a impus tarife comerciale UE – inclusiv români – importurile.

Aceste date indică faptul că exporturile românești către SUA a accelerat de la începutul „război comercial”, în timp ce importurile din SUA au scăzut în ritm mai rapid.

Dar acest lucru ar putea fi doar prima fază a unui mare război comercial între economiile globale. Un memo intern circulat între guvernele UE arată că, la nivel mondial, comerțul război este pe cale să se înrăutățească și sistem bazat pe reguli de comerț internațional este de așteptat să revină la un mediu în care cei puternici își impun voința asupra celor slabi.

Mulți experți credeau că România, un membru al uneia dintre cele mai mari economii mondiale – Uniunea Europeană -, ar putea simți impactul acestui război comercial prin mai multe canale.

principalele evident canal este balanței comerciale, chiar dacă Statele Unite nu este o mare partener comercial pentru România.

În 2017, România a exportat bunuri în valoare de 1.1 miliarde de dolari la piață sau cu 1,8 la sută din totalul exporturilor, NOI fiind doar 14 principala piață externă pentru România – și-a importat din SUA mărfuri în valoare de 1,09 miliarde – cu 1,4 la sută din totalul importurilor, potrivit datelor oficiale consultate de către Business Review.

cu toate Acestea, România riscă să fie lovit mai greu prin alte canale, și una dintre ele este indirecte în comerțul cu SUA. România este principala piață de export este Germania, care cumpără aproape un sfert dintre exportate mărfuri.

România furnizează Germania, în principal, cu piese de schimb pentru cel mai bun-de vânzare de mașini, și multe dintre aceste masini germane sunt exportate pe piața din SUA.

Germania exporturi de valoare adăugată mare de mașini de pe piața din SUA a fost un argument major pentru Donald Trump pentru a susține decizia acestuia de a încheia scutirile de taxe pentru Uniunea Europeană.

în Cazul în care exportul de masini germane la NOI pe piață sunt în scădere, România riscă să fie lovit la fel de bine, ca un furnizor din Germania industria auto.

Dar România ar putea fi, de asemenea, lovit prin alte canale. Banca centrală experții spun că majorarea prețurilor de import ar putea pune presiune pe prețurile de producție și de a reduce puterea de cumpărare a gospodăriilor, în special în cazul mărfurilor importate nu poate fi substituit de pe piața internă de bunuri produse.

post Trump război comercial face Romania mare din nou: Exporturile către SUA a explodat din iunie, în timp ce importurile din SUA au scazut apărut pentru prima dată pe Business Review.

Trump război comercial face Romania mare din nou: Exporturile către SUA a explodat din iunie, în timp ce importurile din SUA au scazut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *