Studiu: Mai mult de jumătate dintre agențiile de turism au un mare risc de insolvență

DISTRIBUIE

Studiu: Mai mult de jumătate dintre agențiile de turism au un mare risc de insolvență

agentia De turism sector a înregistrat o creștere a rentabilității de la 0,7 la sută în 2012 la 3,3% în 2016, potrivit unui studiu realizat de Coface. O treime dintre companiile din acest sector a avut un profit de peste 20 la sută, dar 40% dintre ei au un grad de îndatorare de peste 80 la sută, iar 51% din agențiile de turism au o mai mare decât media riscul de insolvență.

în ultimii 6 ani, numărul de turiști români care pleacă în străinătate a fost mai mare decât cea de vizitatori străini care vin în România. Sosirile vizitatorilor străini a crescut cu 60 la sută în anii 2012-2017, în timp ce numărul vizitatorilor români în străinătate a fost de 78 la sută. Astfel, în 2017, au fost de 12 milioane de vizite de către străini în România, în timp ce Românii au făcut 19 milioane de vizite în străinătate.

În ceea ce privește valoarea serviciilor oferite de agențiile de turism și tour-operatori, 2016 reflectă un 19 la sută în scădere față de anul precedent, ajungând la 3,7 miliarde LEI. Valoarea maximă pentru acest tip de servicii a fost atins în 2014, când acesta a crescut de mai sus RON 4 miliarde de prag. O scădere (1.6 la sută) este, de asemenea, înregistrate pentru rezervare și asistență turistică.

În ultimii patru ani (2014 – 2017) a adus o ușoară scădere a numărului de acțiuni legale împotriva agențiilor de turism. Cel mai mic număr de cazuri a fost înregistrat în 2008 (înainte de criză), și trei ani mai târziu numărul lor a crescut de 4,2 ori, atingând maximul perioadei analizate. Un aspect important de subliniat este faptul că numărul de ordine de plată tinde să scadă în 2010, iar numărul de proceduri de executare indică o volatilitate ridicată, cu valori cuprinse între 54 și 186 în aceeași perioadă. În general, există o tendință de scădere pentru acțiunile în justiție, și cea mai mare parte este reprezentată în continuare prin proceduri de executare și ordinele de plată.

din totalul de 1,989 companii active în 2016, Coface a analizat 63 de companii, ceea ce înseamnă aproximativ 3 la sută, dar având o 54% din cifra de afaceri consolidată în cadrul sectorului. În acest context, cele mai multe companii (38%) sunt clasificate în funcție de Coface mediu cu risc mare de companii. Extremele sunt companii cu un risc ridicat de insolvabilitate, în valoare totală de 13 la sută, iar companiile cu risc scăzut (33 la sută).

datele publicate de INS (Institutul Național de Statistică) în ceea ce privește evoluția de structuri de primire turistică în perioada 2012-2017 indică o creștere continuă de-a lungul perioadei, ajungând la 7,905 structuri de primire turistică. Dintre acestea, agroturism pensiuni sunt majoritatea, și în întregime proprietatea privată domină fiecare tip de structură. În prezent, există 1,577 hoteluri, 1666 de pensiuni turistice, 2,556 ferma turistice pensiuni.

Pentru analiza actuală, datele de 1,989 companii au depus datele financiare pentru anul 2016 și au generat o cifra de afaceri de 1,8 milioane LEI au fost agregate. Companiile din sectorul analizat a înregistrat în 2016 pozitiv evoluția veniturilor, în creștere cu 2% față de 2015, chiar dacă numărul de firme din acest sector a crescut cu 10 la sută.

„Din perspectiva veniturile consolidate, sectorul agenție de turism a înregistrat o creștere de 2% în 2016, comparativ cu anul precedent, având în vedere creșterea numărului de jucători de 10 la sută. Chiar dacă consolidate profitabilitatea sectorului a înregistrat o ușoară creștere, aproape jumătate dintre companii (47%) au raportat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime din companiile se confrunta cu probleme de lichiditate – curent de lichiditate sub 1 – având, de asemenea, un grad de îndatorare peste nivelul de 80 la sut – având în vedere că 72 la sută din datoria totală este reprezentată de datoriile curente – și aproape două treimi acestora înregistra un impact negativ bani ciclul de conversie, fiind foarte probabil să întârzie plata furnizorilor”, a spus Nicoleta Maruntelu, senior analist financiar la Coface România.

The post Studiu: Mai mult de jumătate dintre agențiile de turism au o mare riscul de insolvență a apărut mai întâi pe Business Review.

Studiu: Mai mult de jumătate dintre agențiile de turism au un mare risc de insolvență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *