Deficitul contului curent al româniei sare 52 pct la suma de 8 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie

DISTRIBUIE

Deficitul contului curent al româniei sare 52 pct la suma de 8 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie

Romania de cont curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit în valoare de 7.99 miliarde de euro în primele zece luni ale acestui an, in crestere cu 52 la sută pe an, în timp ce investițiile străine directe (ISD) au crescut cu 9.7 la sută EUR, cu 4,56 miliarde de euro, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

„deficitul din comerțul cu bunuri a crescut cu EUR 2.041 miliarde de euro, excedentul pe servicii venituri redus de 196 de milioane de EURO, deficitul bugetar al veniturilor primare soldul a crescut cu 170 de milioane EUR, și excedent al balanței veniturilor secundare a scăzut cu suma de 317 milioane de euro,” banca centrală a declarat, vineri, într-un comunicat de presă.

principala sursă de deficit extern mare este balanța comercială negativă.

“După o benigne septembrie, balanța comercială a revenit la lărgirea în octombrie. Acesta s-a deteriorat cu un uimitor procent de 42,5%, comparativ cu octombrie 2017 și a stat la EUR11.84 miliarde de euro (sau 5,9% din PIB pentru perioada ianuarie-octombrie perioada), cel mai înalt din 2012,” analiștii ING Bank, a declarat într-un raport recent.

“în Afară de produse alimentare și de materii prime în cazul în care ritmul de deteriorare pare să se fi stabilizat în ultima vreme, acesta din urmă pe spatele brusc prețurilor la petrol mai mici, toate celelalte sectoare postat mai larg de deficite în octombrie. Sectorul auto continuă să conducă la extinderea pe importurile parte, contribuind cu 6,9 puncte procentuale la totalul 16.1% expansiune,”, au adăugat aceștia.

anul Trecut, contul curent a balanței de plăți a înregistrat un deficit în valoare de 6.46 miliarde de euro, sau cu 3,4 la sută din PIB.

Pe de altă parte, non-rezidenților investiții directe în România au totalizat 4.46 miliarde de euro în primele zece luni din 2018, comparativ cu EUR de 4,16 miliarde de euro în ianuarie – octombrie 2017, „din care capitaluri proprii (inclusiv net estimat reinvestirea beneficiilor) s-au ridicat la suma de 3.589 miliarde de euro și creditare între companii afiliate înregistrat o valoare netă în valoare de 972 milioane de euro,” BNR indică.

investițiile Străine directe în România au crescut cu 4,6 la sută în ultimul an, la 4,8 miliarde de EURO.

post deficitul contului curent al României sare 52 pct la suma de 8 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie appeared first on Business Review.

Deficitul contului curent al româniei sare 52 pct la suma de 8 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *