Română guvern urmează în Ungaria pași și introduce 0.9 pct impozitul pe băncile active, capace prețurilor la gaze

DISTRIBUIE

Română guvern urmează în Ungaria pași și introduce 0.9 pct impozitul pe băncile active, capace prețurilor la gaze

guvernul român urmează în Ungaria pași și va introduce o taxă pe activele bancare de 0,9 la sută de la 1 ianuariest, 2019 și va pac retail si corporate prețului la gaze de la 68 RON/Mwh, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți seara, într-o conferință de presă.

mod Vizibil a subliniat în prezentarea sa și refuzul de a răspunde întrebărilor puse de reporteri la sfârșitul anului, Teodorovici a prezentat noua taxă pe activele bancare ca „lăcomia fiscale.”

„Băncile să plătească 2% rata dobânzii, în medie, pentru economii, dar ia 8 la sută pentru creditele”, a declarat ministrul a susținut.

Potrivit discursul său, așa-numitul „lăcomia fiscale” va depinde de 3 luni și 6 luni ROBOR niveluri, fiind cuprinsă între 0,2 la sută din active pentru ratele ROBOR între 1,5 și 2 la sută, cu 0,4 la sută pentru ROBOR între 2 și 2,5%, cu 0,6 la sută – de 2,5-3% și 0,9 la sută – între 3 și 3,5 la sută.

România urmează, în acest aspect, Viktor Orban, a politicilor în Ungaria, al cărui guvern a introdus un impozit similar pe activele bancare în 2010.

ROBOR, principalul indicator care stabilește ratele dobânzilor pentru RON debitori în valută, depinde în principal de rata inflației, care a crescut la mai mult de 5 la sută în acest an, în principal din cauza inflației guvernului-stimularea politicilor.

Un recent BR Analiza a arătat că România și marile bănci au postat profituri impresionante în primele nouă luni ale acestui an, ca interesul lor venituri, legate de creșterea dobânzilor la credite într-un moment când inflația a atins punctul culminant, a crescut semnificativ.

Aceste impresionante venituri din dobânzi rate de creștere sunt în principal ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor de pe piață în acest an ca inflația a ajuns la 5 ani maximele în România de mai mult de 5 la sută, cel mai ridicat nivel din UE.

mai Mare inflația a avut un impact asupra României de trei luni de pe piața monetară rata (ROBOR), principalul indicator care stabilește ratele dobânzilor pentru RON debitori în valută, care a ajuns în acest an la 4 ani maxime de aproape 3,5 la sută, comparativ cu 2,05 la sută la sfârșitul anului 2017 sau mai puțin de 1% în 2016.

în ultimii ani, guvernul a adoptat o strategie de salariu condus de creștere, stimularea consumului și creșterea PIB-ului, dar acest model a generat mai mare fiscală și deficitele de cont curent – precum și ratele mai ridicate ale inflației.

ministrul Finanțelor A mai spus că guvernul va plafona prețul gazelor interne la 68 RON/Mwh pentru retail si corporate piețele interne deopotrivă, argumentând că prețul de vânzare cu amănuntul este acum de 3 ori mai mare decât costul de producție.

Un proiect similar a fost propus deja în acest an, dar proiectul a fost retras de către ministerul de Finanțe.

Cei doi producători de gaze din România sunt deținute de stat Romgaz și Austriac OMV Petrom. Între timp, Fondul Proprietatea, fond închis de investiții administrate de Franklin Templeton, a numit acest proiect o “ill-a considerat decizia.”

Experții spun că plafonarea interne de gaze naturale preturi de la 55 RON/MWh până în 2021 va lovi greu principalii doi producători de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom, și va limita investițiile în câmpuri de gaze, în timp ce avantajele pentru consumatori de vânzare cu amănuntul sunt doar pe termen scurt.

legislația UE în domeniul concurenței interzice astfel de practici și energie directive impun o liberalizare a prețurilor la gaze, pe care România a făcut deja până în aprilie 2017.

Dacă propunerea trece, România ar putea risc proceduri de infringement de către Comisia Europeană.

gospodării în România a plătit în 2017 cele mai mici prețuri pentru gaze și cea de-a cincea mai mici prețuri pentru energie electrică între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

„prețul pe kilowatt oră de gaz de uz casnic este în general mai mic decât prețul de energie electrică de uz casnic și în 2017 a variat de la 3% (România) și 12% (Suedia),” Eurostat a spus.

în cursul aceleiași zile, opoziția senatorul Florin Cîțu a prezentat un proiect de ordonanță de urgență care introduce taxe speciale pentru companiile din energie, retail, tutun, alcool și jocuri de noroc și pentru bănci în 2019, cu scopul de a colecta mai mulți bani la buget.

guvernul nu a lansat până acum un proiect de buget pentru anul 2019 și mulți experți spun că nu are bani pentru a-și finanța creșterea cheltuielilor privind funcționarii publici’ salariile și pensiile.

de România la bugetul general consolidat, care include fiscală și bugetele sociale ale guvernului, a înregistrat după primele zece luni ale acestui an un deficit de 21 de miliarde de LEI (4,5 miliarde de EURO), sau cu 2,2 la sută din PIB estimat, fiind de 3,2 ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

în Timpul discursului său de la Partidul Social Democrat Consiliului Național privind duminică, liderul partidului, Liviu Dragnea, a lansat o serie de atacuri împotriva unor companii multinaționale, în special cele din energie și telecomunicații, precum și băncile, și a vorbit din nou despre ideea introducerii unui impozit pe cifra lor de afaceri.

ministrul Finanțelor a confirmat, marți, că guvernul va freese pensiile și salariile din sectorul public până în septembrie 2019, deoarece nu are bani pentru finanțarea salariilor și pensiilor.

 

 

posta romana guvern urmează în Ungaria pași și introduce 0.9 pct impozitul pe băncile active, capace prețurilor la gaze apărut pentru prima dată pe Business Review.

Română guvern urmează în Ungaria pași și introduce 0.9 pct impozitul pe băncile active, capace prețurilor la gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *