Ministerul de Finanțe dispute cu banca centrală peste RON amortizare, impozitul pe bunurile

DISTRIBUIE

Ministerul de Finanțe dispute cu banca centrală peste RON amortizare, impozitul pe bunurile

Ministerul de Finanțe și Banca Națională a României (BNR) și-au disputat, vineri, pe un ton aspru pe RON abrupt de amortizare și impozitul pe bunurile.

vineri după-amiază, Ministerul Finanțelor a postat pe Facebook o pagina cu un comentariu spunând că banca centrală „este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și de a dezvolta politica ratei de schimb.”

„Pentru aplicarea politicii cursului de schimb, BNR stabilește cursul de schimb pentru propriile sale operațiuni de schimb valutar și întocmește balanța de plăți și alte lucrări privind poziția investițională internațională a României”, a declarat ministerul, într-un moment când moneda romaneasca este amortizarea în fiecare zi față de principalele valute.

comentarii sugerează că banca centrală trebuie să susțină RON și că BNR nu respecte legile, permițându-moneda sa se deprecieze.

moneda romaneasca a căzut mai adânc față de moneda unică Europeană privind vineri ca investitorii incep sa fie tot mai sceptici cu privire la outlook locale și din cauza deteriorarea rapidă a schimburilor comerciale și a balanței de cont curent. Cursul de schimb a crescut cu 0,2 la sută la 4.7569/EURO, un tot-timp redus, Banca Națională a României (BNR) date arată.

în Comparație cu sfârșitul anului 2018, RON a pierdut 2,2 la sută din valoarea acestuia.

banca centrală a reacționat, vineri seara, sugerând că Ministerul de Finanțe nu a respectat legea de instituire a unor măsuri care afectează sistemul bancar, fără consultarea băncii centrale.

„Banca Națională a României dorește, de asemenea, “cooperarea loială cu Ministerul Finanțelor Publice, de a armoniza politicile fiscale și monetare, în beneficiul cetățenilor și mediului de afaceri.” banca centrală a declarat, într-un comunicat de presă.

„o Astfel de colaborare necesită o consultare prealabilă a BNR când se iau decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și țara’s stabilității financiare,” BNR a adăugat.

vineri seara, Fitch Ratings, una dintre cele trei mari mondială a agențiilor de rating, a declarat că a revizuit perspectiva de la negativă la stabilă la BCR și BRD-Groupe Societe Generale, două dintre cele mai mari bănci din românia, din cauza noului impozit special pe active impuse de guvern.

arating agenția a avertizat că se estimează un risc mai mare de intervenție a guvernului în sectorul bancar din românia, în cazul unui default suveran.

guvernul român a introdus recent o taxă pe activele bancare de 0,3 la sută de la 1 ianuarie 2019, calculat la curent ROBOR 3M-6M nivel.

The post Ministerul de Finanțe dispute cu banca centrală peste RON amortizare, impozitul pe bunurile apărut pentru prima dată pe Business Review.

Ministerul de Finanțe dispute cu banca centrală peste RON amortizare, impozitul pe bunurile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *