OMV Petrom: securitatea Energetică este în pericol; importurile de gaze naturale va crește, producția internă va scădea

DISTRIBUIE

OMV Petrom: securitatea Energetică este în pericol; importurile de gaze naturale va crește, producția internă va scădea

proiectul De Ordonanță de Guvern privind noile măsuri fiscale anunțate de ministrul de Finanțe, pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic românesc, în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, ocuparea forței de muncă și a investițiilor, spune un comunicat de presă de la OMV Petrom.

Dacă sunt puse în aplicare, măsurile vor lua gaze din românia în piață de cel puțin 10 ani în timp, să o piață reglementată, și departe de liberalizare. Investițiile joacă un rol fundamental în generarea de creștere în viitor. În lipsa unei bune funcționări a economiei, investitii, aprovizionare, locuri de muncă și creșterea economică sunt amenințați cu toții.

„Una dintre măsurile propuse este plafonarea prețului la gaze naturale de la 68 lei/MWh, pentru trei ani. Atragem atenția asupra faptului că, în mod artificial stabilirea prețului la care producătorii sunt obligați să vândă gaze este împotriva Uniunii Europene, piață liberă reguli, denaturează concurența, discriminează producătorii români împotriva importatorilor și poate avea consecințe grave pentru aprovizionare cu gaz:

  • producția de Gaze din România va scădea în următorii ani, ca urmare a reducerii investițiilor. Cea stabilită în mod artificial prețul de 68 de lei/MWh amenință importante proiecte de investiții în acest sector.
  • importurile de Gaze vor crește, cu impact sever asupra securității aprovizionării cu energie în România și creșterea prețurilor la gaz în viitor, Fără investiții, producția internă de gaze este de așteptat să scadă brusc cu diferența acoperite de suplimentare de gaze naturale de import, care este semnificativ mai scump. Potrivit OMV Petrom estimări, fără nici investițiile, importurile ar putea crește la 40-50% din consumul până în 2030 (față de cca. 10% în prezent), ca urmare a scăderii producției interne de gaze naturale.
  • investiții mai mici ar avea un impact de piață de locuri de muncă OMV Petrom România este printre cele mai mari angajatori privați, cel mai mare buget colaborator și cel mai mare investitor privat. În plus față de propriile sale 13.000 de angajați, OMV Petrom lucrează cu un număr mare de companii românești, care angajează mai mult de 40.000 de oameni.

Suntem profund preocupați de măsurile impuse, fără studii de impact și fără nici o consultare prealabilă. Astfel de măsuri ar avea un impact negativ asupra atractivității României pentru investitorii, descuraja proiecte de investiții și au un impact negativ asupra economiei și ocupării forței de muncă.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei, cu un raport anual producția de hidrocarburi de circa 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și funcționează un 860 MW de putere de înaltă eficiență de plante. Grupul este prezent pe produsele petroliere, piața de retail din România și țările învecinate prin intermediul a 789 de stații de alimentare, la sfârșitul lunii septembrie 2018, sub două branduri – OMV și Petrom.”

post OMV Petrom: securitatea Energetică este în pericol; importurile de gaze naturale va crește, producția internă va scădea apărut pentru prima dată pe Business Review.

OMV Petrom: securitatea Energetică este în pericol; importurile de gaze naturale va crește, producția internă va scădea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *