„Prostii”, „bomba”, „inovație” – guvernatorul băncii Centrale a descrie ROBOR pe bază de taxă pe activele bancare

DISTRIBUIE

„Prostii”, „bomba”, „inovație” – guvernatorul băncii Centrale a descrie ROBOR pe bază de taxă pe activele bancare

Banca Națională a României (BNR), guvernatorul Mugur Isărescu a avut loc o conferință de presă, luni, pentru a vorbi despre Ordonanței de Urgență a guvernului 114, care își propune să fiscal activelor băncilor la niveluri, în funcție de evoluția ROBOR rata. Isărescu a avut o clară reacție negativă la idee, numindu-l, fie prostii, un „greu de înțeles bomba”, sau în mod ironic, spunând că a fost o „inovație” în finanțe.

Conectarea ROBOR la activul de impozit este „anormal” și ar trebui să fie discutate în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, potrivit guvernatorului, al cărui mandat se va încheia în vara anului 2019.

Isărescu, de asemenea, a subliniat că recenta scădere a ROBOR rata nu are nimic de-a face cu toate presiunile facute de guvern. De asemenea, el a spus că ideea că BNR ar fi presiunea băncilor să păstreze ROBOR la niveluri mai mari a fost „o prostie”.

guvernatorul a adăugat că guvernul este ideea de a link-ul de activul de impozit la ROBOR rata a fost ceva ce el nu a văzut înainte: „a activelor Bancare impozit este aplicat în unele state, dar care nu e legată de ratele ROBOR. Putem spune că e o inovație – n-ai venit cu acest fel de neînțeles bombă la sfârșit de an, înainte de Crăciun.”

Isărescu a recunoscut că au fost piese de lege care el nu prea înțelege. Cu toate acestea, el a mai spus că BNR echipa a efectuat un studiu de impact care a arătat miliarde de euro ar fi pierdut din cauza acestei taxe.

„în mod Normal, studiul de impact ar fi fost solicitate înainte de drept, dar am fost rugat să fac după aceea. Impactul ajunge la miliarde de euro, acestea sunt lucruri serioase. Avem dreptul de a face propuneri, sugestii, chiar dacă nu putem modifica o OUG. Dar putem sublinia impactul său, și Ministerul de Finanțe ar trebui să răspundă”, a spus Isărescu.

El a adăugat că banca a avut nevoie de mai mult timp pentru a evalua efectele fiscale: „Dă-ne un pic de timp pentru a evalua. Prostia asta ne-a luat prin surprindere.”

nu este clar dacă Isarescu va candida pentru un nou mandat, dar este foarte puțin probabil ca actualul guvern ar face o ofertă. Isărescu, care este acum de 70 de ani, a fost guvernator al BNR din 1990, și numai pentru scurt timp a renunțat la acest rol, în timp ce el a fost un prim-ministru în 1999.

 

The post „Prostii”, „bomba”, „inovație” – guvernatorul băncii Centrale a descrie ROBOR pe bază de taxă pe activele bancare apărut pentru prima dată pe Business Review.

„Prostii”, „bomba”, „inovație” – guvernatorul băncii Centrale a descrie ROBOR pe bază de taxă pe activele bancare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *