Comisia europeană decide că Oltchim ar trebui să ramburseze EUR 355 de milioane de români guvern ca ajutor de stat ilegal

DISTRIBUIE

Comisia europeană decide că Oltchim ar trebui să ramburseze EUR 355 de milioane de români guvern ca ajutor de stat ilegal

Comisia Europeană (CE) a constatat că combinatului petrochimic Oltchim a beneficiat de ajutor de stat incompatibil, în valoare de 335 de milioane de euro deoarece nu a reușit privatizarea în 2012 și a decis că România trebuie să recupereze întreaga sumă de la Oltchim.

Comisia A concluzionat că, din moment ce au dobândit bunurile în condiții de piață, companiile care le-au cumparat nu au beneficiat de ajutorul acordat anterior de la Oltchim. Acest lucru înseamnă că Oltchim este responsabil pentru rambursarea ajutorului.

“de-a Lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea semnificativă a datoriei publice, ca o valoare. În urma anchetei, am constatat că aceste măsuri au dat companiei un nedrept avantaj economic, încălcarea UE privind ajutoarele de stat, un avantaj faptul că România trebuie, În același timp, vânzarea de cele mai multe dintre Oltchim’s activelor în condiții de piață poate asigura un viitor durabil pentru compania a’s activități economice fără a fi nevoie de suplimentare de sprijin public,”, a spus Margrethe Vestager, comisarul pentru Politica în domeniul Concurenței.

În aprilie 2016, Comisia a inițiat o anchetă pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul Oltchim respectat cu UE privind ajutoarele de stat, în special: obligarea la datorie non-aplicare a legii și alte acumularea de Oltchim datorate Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), în România, după ce a eșuat privatizarea Oltchim în septembrie 2012; anularea datoriilor în exces de 300 de milioane de EURO de către AAAS și diferite întreprinderi de stat și continuarea livrărilor către Statul român și întreprinderi de stat (CET Govora și Salrom) la Oltchim fără plată în ciuda deteriorării situației financiare a companiei.

“Comisia A constatat că, în speță, nici un creditor din economia de piață ar fi fost de acord să anuleze Oltchim’s datoriilor existente sau pentru a continua aprovizionarea companiei, cu condiția ca AAAS și alte de stat creditori făcut în 2015. Prin urmare, măsurile de sprijin public constituie ajutor de Stat în sensul normelor UE, a” UE’s executivului de puncte.

Ulterior, Comisia a evaluat aceste măsuri, în conformitate cu legislația UE privind ajutoarele de Stat, și anume 2014 privind Ajutorul de Stat privind ajutorul de Stat pentru salvare și restructurare.

Orientările permite Statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi în dificultate financiară numai în condiții specifice și necesită, în special, că întreprinderea în cauză să fie supusă unui sunet plan de restructurare, contribuie la costurile de restructurare și că orice denaturare a concurenței fi limitată.

În cazul de față, nu există un astfel de plan de restructurare a fost notificat Comisiei. În plus, Comisia a constatat că nu a fost vizibilă nici o contribuție de la investitori la costurile de restructurare al companiei.

“Comisia A concluzionat că finanțarea publică acordată de România pentru Oltchim, în valoare de în valoare de aproximativ 335 milioane de euro plus dobânda, este incompatibil cu UE privind ajutoarele de stat și trebuie să fie recuperate de către România,” informează Comisia Europeană.

în ceea ce privește vânzarea Oltchim’s active, în scopul de a stabili dacă ajutorul a fost transferat la noii proprietari, ca urmare a vânzării de active, Comisia a evaluat dacă a existat o continuitate economică între noul proprietar și fostul proprietar.

Comisia utilizează o serie de indicatori, cum ar fi obiectul tranzacției (active, datorii și resurse umane transferate, vânzarea de active pachete), timpul de vânzare, prețul de vânzare și procesul de vânzare, precum și cumpărător’s, de identitate.

după inițierea procedurii oficiale de către Comisie, autoritățile române au schimbat condițiile de vânzare a Oltchim’s active. În special, investitorii interesați au permis de a licita pentru unul sau mai multe din cele nouă pachete de active, crescând astfel probabilitatea de vânzare și veniturile astfel obținute.

pe Parcursul procedurii, diverse investitorilor în piață și-au arătat interesul și au dobândit cele mai multe dintre Oltchim’s active.

“având În vedere modificarea condițiilor de vânzare a Oltchim’s activelor și rezultatul acesteia, Comisia a concluzionat că firmele care au cumpărat active nu au beneficiat de ajutor anterioare acordate Oltchim și sunt, prin urmare, nu este necesar de a le rambursa,” subliniază Comisia Europeană.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunțat recent că a finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzești, atunci când este complet încărcată prețul tranzacției și transferul dreptului de proprietate către noul proprietar a fost făcută sâmbătă.

Chimcomplex cumparat 127 de milioane EUR din activul pachetele 1-5 și 7 parte dintre cei nouă unde Oltchim a fost împărțit de vânzare: Chlorosodice pachet, Oxoalcooli pachet, PO / Polioli pachet, pachet de Servicii pe Teren, vagon pachet și parțial VCM / PVC pachet.

Active includ: terenuri, clădiri, investiții în curs, drepturile de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile, în principal, reprezentând utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare, necesare pentru procesul de producție.

The post Comisia Europeană decide că Oltchim ar trebui să ramburseze EUR 355 de milioane de români guvern ca ajutor de stat ilegal apărut pentru prima dată pe Business Review.

Comisia europeană decide că Oltchim ar trebui să ramburseze EUR 355 de milioane de români guvern ca ajutor de stat ilegal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *