Consiliul concurenței propune garanții de stat pentru refinantarea creditelor pentru persoane fizice

DISTRIBUIE

Consiliul concurenței propune garanții de stat pentru refinantarea creditelor pentru persoane fizice

Consiliul Concurenței a făcut o propunere pentru stat de a oferi garanții pentru facilitarea de refinanțare a creditelor acordate populației generale, în cazurile în care valorile de proprietate au scăzut, a declarat, joi, președintele CC, Bogdan Chiritoiu.

El a spus că ideea este încă la început și că Consiliul va analiza oportunitatea acestei măsuri bazate pe reacții vine de la piață.

Chirițoiu, a declarat că scopul principal este de a face ratele dobânzilor scad, deoarece acestea sunt în prezent mai mari decât cele în Euro, și pentru consumatori pentru a putea beneficia de aceste reduceri.

„obiectivul Nostru este de a aduce ratele dobânzilor la niveluri comparabile cu cele din zona Euro, prin concurs. Ne-ar dori să vadă o adoptare mai rapidă a directivei privind plățile, ceea ce duce la creșterea concurenței în sectorul bancar, permițând companii de tehnologie – cunoscut sub numele de fintechs – pentru a concura cu băncile în servicii de plată, astfel încât taxele practicat acum de sistemul bancar ar fi mai mici. Directiva a fost amânată și dorim să colaborăm cu Parlamentul și guvernul, în scopul de a transpune cât mai repede posibil în legislația românească”, a spus Chiritoiu.

El a adăugat că aproape obsesivă preocupare Consiliul Concurenței a avut în ultimii ani a fost problema de refinanțare de împrumut.

„Cum putem ajuta clienții băncii trece de la defavorabile condiții favorabile, atunci când piața permite o mai bună ratele dobânzilor? Un prim pas a fost făcut în urmă cu câțiva ani, când am eliminat în avans taxele de rambursare, care a avut loc clienți captivi. Un alt pas important a fost luată de Banca Națională, atunci când este scutită de refinanțare de împrumut capace. Deci, atunci când un client vrea condiții mai favorabile, acestea nu vor fi oprite de capacitatea financiară analiza băncile sunt obligate să treacă printr-când o vor lua pe un nou client”, a spus oficialul.

Chirițoiu, spune că scăderea valorilor de proprietate are frecvent împiedicat clienții refinantarea creditelor lor.

“sunt alte două elemente împiedică mobilitatea clienților: faptul că, de multe ori, după criză, valoarea depozitelor clienților adus scăzut și acest lucru, uneori, face ca băncile să respingă refinanțare și o idee am lansat este de a veni cu un mecanism similar cu ‘Prima Casa’, și pentru a găsi o modalitate de a face scăzând valorile de proprietate fie compensate prin garanții de stat, numai atunci când este necesar. Un guaratee de mai jos 10-20 la sută, referitoare la scăderea valorilor de proprietate de-a lungul timpului,”, a spus el.

El a adăugat că propunerea se referă la sume relativ mici, între 10.000 EUR-20.000 de dolari, doar pentru cei cu credit bun și care au credite în capace în programului Prima Casa.

o Altă barieră pentru refinanțare, Chiritoiu pretentii, sunt notariale și de cadastru a costurilor, care ar trebui să fie mai mică având în vedere că proprietățile au fost deja evaluate în trecut.

The post Consiliul Concurenței propune garanții de stat pentru refinantarea creditelor pentru persoane fizice apărut pentru prima dată pe Business Review.

Consiliul concurenței propune garanții de stat pentru refinantarea creditelor pentru persoane fizice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *