Consiliul concurenței impune amenzi în valoare totală de 53 de milioane de EURO pentru nouă companii de asigurări

DISTRIBUIE

Consiliul concurenței impune amenzi în valoare totală de 53 de milioane de EURO pentru nouă companii de asigurări

Consiliul Concurenței a amendat nouă companii de asigurări și Uniunea Națională a Societăți de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu un total de amenzi de RON 246.74 milioane de euro (aproximativ 53 de milioane de EURO) pentru că a coordonat comportamente de piață, în scopul de a crește costul de asigurare obligatorie de răspundere auto (RCA).

„în Urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că Allianz – Țiriac Asigurări SA, Asigurărilor din românia – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societate de Asigurare Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurări-Reasigurare S. a., Generali România Reasigurare Asigurări S. a., Groupama Asigurări S. a., Omniasig Vienna Insurance Group S. a. și Uniqa Asigurări SA a participat într-un sensibile din punct de vedere comercial de schimb de informații privind intențiile de aceste companii pentru a crește tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenței în cadrul asigurare RCA piață între octombrie 2012 și noiembrie 2016, companiile de asigurări nu au stabilit tarifele lor în mod independent, dar au acționat concertat pe piață, luând în considerare discuțiile pentru a crește tarifele lor în cadrul asociației,” o declarație din partea Autorității membre Concurenței arată.

amenzile

  • Allianz – Tiriac Asigurari & #8211; RON 43.44 de milioane,
  • Omniasig Vienna Insurance Group S. a. – RON 40.53 de milioane,
  • română de Asigurare – Asirom Vienna Insurance Group S. a. – RON 36.97 de milioane,
  • Groupama Asigurări S. a. – RON 35.38 de milioane,
  • Asigurări-Reasigurare Astra Asigurări S. a. – RON 22.04 de milioane,
  • Carpatica Asig S. a. – RON 26.86 de milioane,
  • Generali Romania Asigurare Reasigurare S. a. – RON 21.45 milioane,
  • Uniqa Asigurări S. a. – RON 13.57 de milioane,
  • Euroins România Asigurare-Reasigurare RON 6.35 milioane,
  • UNSAR – 160,436 lei.

Potrivit autorității de concurență, de-a lungul anchetei, Euroins pe deplin recunoscut sale acțiuni anticoncurențiale și a oferit, în cadrul procedurii de clemență, o serie de documente și informații care au avut o contribuție semnificativă la anchetă și, ca urmare, a obținut o reducere a amenzii.

În Astra și Carpatica’s cazuri, Consiliul Concurenței a luat în considerare o perioadă mai scurtă de încălcare a legislației, adică până la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras licența de operare.

„Asociații au un rol important și este legitim ca membrii lor să se întâlnească și să discute diverse subiecte, dar ele nu trebuie să facă schimb de informații sensibile schimburi, cum ar fi actuale sau viitoare a prețurilor. informații sensibile reduce incertitudinea cu privire la concurenți’ strategii și favorizează coordonarea de comportament pe piață prin eliminarea concurenței. Într-o piață competitivă, companiile trebuie să concureze pentru a oferi servicii de calitate în condiții avantajoase, fiecare independent stabilirea politicii tarifare în funcție de propria strategie și structura costurilor implicate în activitate”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit lui, de asigurare obligatorie de vehicul de piață a suferit situații excepționale de criză, dar în același timp noul pachet legislativ a fost pus în aplicare și în mare măsură eliminate disfuncționalitățile care au avut, în ultimii ani, a condus la creșterea bruscă a prețurilor. Chiritoiu membre, totuși, că unele ajustări sunt necesare și Consiliul Concurenței va lucra cu ASF și Guvernul pentru a identifica măsurile necesare pentru armonizarea legislației cu reglementările Europene, respectiv o consolidare a pieței, în scopul de a nu crește prețul la RCA.

În același timp, Consiliul Concurenței recomandă polițelor obligatorii RCA poate fi semnat pentru 6 sau 12 luni pentru persoane fizice și pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, pentru persoanele juridice. Practic, autoritatea propune să nu rezilieze o lună RCA, deoarece există destul de o mulțime de mașini în circulație, care nu au un RCA valabila, deoarece proprietarii au făcut politică pentru o perioadă foarte scurtă de timp – o lună – și apoi a uitat să-l reînnoiască. De asemenea, autoritatea de concurență din românia lansează ideea de a introduce o prevedere cu privire la dezvoltarea unui cod de conduită aplicabil în relația dintre societățile de compania de asigurări și profesionale reparatorii, de asigurare și de reparații auto de unități, în scopul de a evita deteriorarea consumatorilor.

The post Consiliul Concurenței impune amenzi în valoare totală de 53 de milioane de EURO pentru nouă companii de asigurări apărut pentru prima dată pe Business Review.

Consiliul concurenței impune amenzi în valoare totală de 53 de milioane de EURO pentru nouă companii de asigurări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *