București vs. Cluj-Napoca: orașul Transilvănean topuri de Capital, în principal economice, sociale și demografice indicatori

DISTRIBUIE

București vs. Cluj-Napoca: orașul Transilvănean topuri de Capital, în principal economice, sociale și demografice indicatori

În contextul tehnologic actual, demografice și culturale ale României, EY a efectuat o analiză comparativă a două din țară’s mai mari orașe: București și Cluj-Napoca. Analiza are ca scop identificarea principalelor diferențe și dezvoltarea ratele de fiecare oraș’s demografie, educație, economie, cultură și turism. În același timp, aceasta a oferit un util outlook, atât pentru rezidenți și cei care intenționează să deschidă o afacere într-unul din orașele.

București este orașul cu cel mai mare număr de locuitori, și cel mai important centru industrial și comercial al țării. Potrivit Oxford Economics, în 2017, a fost una dintre cele mai performante orașe, cu o creștere economică mai mare decât media Europeană. Acest lucru se datorează în mare parte în sectorul serviciilor, care este din ce în ce mai importante pentru capitală, cu o pondere de 23% din PIB în 2017.

Cluj-Napoca, cu toate acestea, a venit în 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, clasament 26 de locuri mai mare decât în București. Cluj scoruri mai bune decât cele de capital, nu doar în termeni de calitate a vieții, dar, de asemenea, pentru siguranță, facilități medicale, servicii de transport și de trafic gem de management, conform Numbeo centru de date. Costul chiriei în raport cu venitul ridică o problemă în oraș Transilvănean, ca acesta este de aproape două puncte mai mare decât în București (12.6 vs. 11).

Astfel, comparația între București versus Cluj-Napoca aduce informații relevante pentru mediul economic, atât pentru cei care se gândesc să-și deschidă o afacere pe cont propriu sau poate alegerea unui loc pentru a dezvolta o carieră.

concluziile cercetării realizate de EY România bazează pe cele mai recente date de la Institutul Național de Statistică (INS) și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată următoarele:

  1. creșterea Populației este la un ritm stabil în Cluj decât în București. Capital’s populației a scăzut în ultimii 5 ani analizați (2013-2017) de aproximativ 55.000 de locuitori (0,7 la sută). Pe de altă parte, numărul de locuitori al orașului Cluj-Napoca a crescut cu aproximativ 2 la sută în această perioadă.
  2. Bucuresti importul de capital uman de a atrage cel mai mare număr de imigranți, comparativ cu alte orașe, în timp ce Cluj înregistrează o pierdere mică în acest capitol. Creșterea numărului de locuitori în Cluj în ultimii 5 ani se bazează în principal pe spor natural pozitiv. Prin comparație, sporul natural negativ înregistrat în București are efect de scădere a populației din capitală.
  3. Ambele orașe au un flux constant de studenți, dar și București, cu mai mult de 30 de universități, are cei mai mulți absolvenți cu potențial de a adera la piața forței de muncă.
  4. În Cluj, procentul salariaților în totalul populației este mai mare decât în București (50% vs 43%), chiar și în domeniul IT. Orașul Transilvănean rămâne lider în numărul de angajați în domeniul relativă a populației sale (1,9 la sută față de 1,4 la sută).
  5. În 5 ani de referință, rata șomajului la nivel local a fost mai mare în București, astfel menținerea constantă pe întreaga perioadă analizată (1.3 în 2017), în comparație cu Cluj-Napoca (0,7 în 2017).
  6. Cel mai înalt preț de închiriere este înregistrată în Cluj-Napoca – aproximativ 3 la sută mai mare decât în București. De asemenea, în Cluj, am văzut un cost de până la 20 la sută mai mare pentru un metru pătrat de locuințe de la marginea orașului. Dar Bucurestiul este mai scump pentru utilități (apă, energie electrică), + 3 la sută, dar, de asemenea, pentru mese în restaurante & #8211; până la 20 la sută.
  7. Cu un număr de locuințe de 6 ori mai mare decât în Cluj (850.000 de vs 142,000) din cauza dimensiunii mai mari, capitala nu mai rău în termeni de spațiu de locuit. Casele din Bucuresti sunt, în medie, mai mici cu aproximativ 4 metri pătrați. Și atunci când vine vorba de spațiu verde, cetățenii din Cluj bucura mai mult de ea, cu 4 metri pătrați în plus pe cap de locuitor (21.4 metri pătrați în București vs 25.3 metri pătrați în Cluj-Napoca).
  8. Cea mai mare creștere a înmatriculărilor de noi firme și comercianți în 2017 a avut loc în județul Cluj, cu 50 la sută mai mult comparativ cu anul 2016 (5,674 vs 8,532). Deși creșterea este mai mare pentru Cluj (50% vs. 23%), 70 la suta mai multe firme au fost înființate în valori absolute în București.
  9. în mod Similar, deși aceasta conduce detașat țară în ceea ce privește numărul de turiști, capitala rămâne în spatele Cluj în creșterea numărului lor de la un an la altul (de creștere relativă București 23 la sută, față de 50 la sută din Cluj). Cu toate acestea, capitala ramane mult mai atractiv din punct de vedere cultural și are mai multe obiective culturale pentru a vizita.

datele analizate pentru cele două orașe confirmă Cluj ca principal concurent de capital, cu standardele sale ridicate de trai, de gestionare a forței de muncă prin rata scăzută a șomajului, creșterea numărului de angajați, implicit, creșterea numărului de locuitori și numărul de turiști, în curs de dezvoltare o strategie pentru a stimula economia prin parteneriate cu universitățile locale bazate pe inovație, tehnologie, cercetare, IT.

cu toate Acestea, negativ schimbările demografice vor influența dezvoltarea economică a capitalului, rata de creștere economică în București încetinirea la 2,3 la sută din creșterea PIB în următorii cinci ani, în timp ce în anul 2017, a existat o creștere de 7,2%, potrivit Oxford estimări Economie. Populația activă a capitalei a scăzut cu aproximativ 3 la sută în ultimii ani, și este de așteptat să mențină același ritm de scădere pentru următorii 5 ani, care va avea repercusiuni asupra creării de locuri de muncă în capitală.

“Având în vedere că sistemul de impozitare din România este unitar, autoritățile’ nivelul de impozitare este foarte limitată, și concurența pentru atragerea investițiilor are loc în alte sectoare decât impozitare. Prin urmare, este posibil ca mai bine de locația geografică (apropierea de granița de vest a țării) și a infrastructurii locale politici sunt factori decisivi care să conducă la o creștere spectaculoasă din Cluj față de București. În plus, evoluția alte mari orașe din România, Timișoara și Iași este deja într-o puternică efervescență, doar ca Oradea și Alba Iulia sunt foarte puternice,”, spune Gabriel Sincu, partener asociat în cadrul Departamentului de Taxe și Asistență Juridică, EY România.

post București vs. Cluj-Napoca: orașul Transilvănean topuri de Capital, în principal economice, sociale și demografice indicatori apărut pentru prima dată pe Business Review.

București vs. Cluj-Napoca: orașul Transilvănean topuri de Capital, în principal economice, sociale și demografice indicatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *