Bursa de valori bucurești se îndreaptă spre mai rău săptămână în istorie, după 3 zile în roșu

DISTRIBUIE

Bursa de valori bucurești se îndreaptă spre mai rău săptămână în istorie, după 3 zile în roșu

principalilor indici de bursa de Valori București (BVB) continuă să scadă pentru a treia zi la rând, vineri, ca investitorii reduce expunerea pe energetice locale, firme și bănci pe griji cu privire la noile taxe introduse de guvern în 2019 și pe masive de dividende plăți impuse de companiile de stat.

La 2:00 PM, BET, indicele inclusiv principalele 15 companii listate pe piata, a pierdut 2,7 la sută la 7,134.06 puncte. Banca Transilvania este pe rosu din nou, ca actiunile sale a pierdut 3,2%, în timp ce BRD a scăzut cu 2,9%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de compania de stat Nuclearelectrica de acțiuni, de 17,5 la sută, ca guvernul a impus plata extra-dividende în această săptămână din cauza săraci fiscale rezultate.

miercuri, după anunțarea de noi taxe asupra băncilor, plafonarea prețului la gaze și schimbări majore în ceea ce privește sistemul de pensii private, BVB principalilor indici și acțiuni s-a prăbușit într-unul din cele mai proaste zile în piața de capital din românia este istorie.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din românia în funcție de active, a pierdut 19.9 la sută la închiderea pieței sesiune, în timp ce BRD-Groupe Societe Generale a scăzut cu 16,6 la sută, într-o sesiune numit de către analiști și jurnaliști „miercurea Neagră.”

în Cazul în care piața se va închide în roșu, vineri, că va fi cea mai rea săptămână din istorie pentru ESB. Comparativ cu marți, PARIU pierdut cu 15,3 la sută, Banca Transilvania a scăzut cu 21,7 la sută, iar BRD a pierdut 20.7 la sută din valoarea acestuia.

firme de Energie sunt, de asemenea, printre marii pierzători ai săptămânii. Romgaz, una dintre cele mai mari companii de stat, a pierdut 19.1 la sută din valoarea sa în 3 zile, în timp ce OMV Petrom, control de către OMV din Austria, a scăzut cu 17.1 la sută în aceeași perioadă.

Acest lucru înseamnă că investitorii au pierdut mai mult de 3 miliarde de EURO în această săptămână. Banca Transilvania este valoarea a scăzut în 3 zile cu mai mult de 500 de milioane de EURO, de la RON 11.3 miliarde EUR (2.43 miliarde de euro) pentru RON 8.85 miliarde de euro (1,9 miliarde EUR).

OMV Petrom valoarea a scăzut în aceeași perioadă de LEI 19.7 miliarde de euro (4,2 miliarde EUR) pentru RON 16.3 miliarde de euro (3,5 miliarde de EURO).

Autoritatea De Supraveghere Financiară (ASF), a căror șefi au fost impuse de către principalul partid de guvernământ, a anunțat că va verifica toate tranzacțiile efectuate în ziua de dinaintea prăbușirii pieței de valori pentru posibile în interiorul informatii.

Lăcomia fiscale

În seara zilei de marți, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că guvernul român va introduce o taxă pe activele bancare de 0,9 la sută de la 1 ianuarie 2019, și va pac retail si corporate prețului la gaze de la 68 RON/Mwh.

stresată în timpul prezentării sale și refuzând să răspundă la întrebările reporterilor, la sfârșitul lui discurs lung, Teodorovici a prezentat noua taxă pe activele bancare ca o „taxă pe lăcomie.”

„Băncile să plătească 2% rata dobânzii, în medie, pentru economii, dar ia 8 la sută pentru creditele”, a declarat ministrul a susținut.

Potrivit discursul său, așa-numitul „impozit pe lăcomia” va depinde de 3 luni și 6 luni ROBOR niveluri, fiind cuprinsă între 0,2 la sută din active pentru ratele ROBOR între 1,5 și 2 la sută, cu 0,4 la sută pentru ROBOR între 2 și 2,5%, cu 0,6 la sută – de 2,5-3% și 0,9 la sută – între 3 și 3,5 la sută.

ROBOR menținut la peste 3 la sută în România, în cea mai mare parte a acestui an, inflația a crescut la cel mai înalt nivel în UE, astfel că băncile vor trebui să plătească o 0.9%-impozit pe bunuri în cazul în care măsura este impusă de la începutul anului viitor.

ministrul Finanțelor A mai spus că guvernul va plafona prețul gazelor interne la 68 RON/Mwh pentru retail si corporate piețele interne deopotrivă, argumentând că prețul de vânzare cu amănuntul este acum de 3 ori mai mare decât costul de producție.

Un proiect similar a fost propus deja în acest an, dar proiectul a fost retras de către ministerul de Finanțe.

Cei doi producători de gaze din România sunt deținute de stat Romgaz și Austriac OMV Petrom. Între timp, Fondul Proprietatea, fond închis de investiții administrate de Franklin Templeton, a numit acest proiect „ill-a considerat decizia.”

Favorizarea Rusia

Experții spun că plafonarea internă a prețurilor la gaze naturale va lovi greu principalii doi producători de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom, și va limita investițiile în câmpuri de gaze, în timp ce avantajele pentru consumatori de vânzare cu amănuntul sunt doar pe termen scurt.

legislația UE în domeniul concurenței interzice astfel de practici și energie directive impun o liberalizare a prețurilor la gaze, pe care România a făcut deja până în aprilie 2017.

Dacă propunerea trece, România ar putea risc proceduri de infringement de către Comisia Europeană.

de asemenea, Experții susțin că o astfel de măsură va favoriza importurile de gaze din Rusia.

Gospodării în România a plătit în 2017 cele mai mici prețuri pentru gaze și cea de-a cincea mai mici prețuri pentru energie electrică între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

guvernul nu a lansat până acum un proiect de buget pentru anul 2019 și mulți experți spun că nu are bani pentru a-și finanța creșterea cheltuielilor privind funcționarilor publici salariile și pensiile.

de România la bugetul general consolidat, care include fiscală și bugetele sociale ale guvernului, a înregistrat după primele zece luni ale acestui an un deficit de 21 de miliarde de LEI (4,5 miliarde de EURO), sau cu 2,2 la sută din PIB estimat, fiind de 3,2 ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

în Timpul discursului său de la Partidul Social Democrat Consiliului Național privind duminică, liderul partidului, Liviu Dragnea, a lansat o serie de atacuri împotriva unor companii multinaționale, în special cele din energie și telecomunicații, precum și băncile, și a vorbit din nou despre ideea introducerii unui impozit pe cifra lor de afaceri.

The post bursa de valori București se îndreaptă spre mai rău săptămână în istorie, după 3 zile în roșu a apărut mai întâi pe Business Review.

Bursa de valori bucurești se îndreaptă spre mai rău săptămână în istorie, după 3 zile în roșu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *