BR SPECIALE! România economia circulară, conduse de sectorul privat, așteaptă autorităților de intrare

DISTRIBUIE

Romania este sistemul de reciclare este asaltat de probleme. Țara are a doua cea mai mică rată de reciclare din Uniunea Europeană, la numai 3 la sută din cele 5,8 milioane de tone de deșeuri produse în fiecare an, potrivit ultimului raport al Agenției Europene de Mediu (AEM), depășind doar Bulgaria pe de 0%.

De Aurel Dragan

SEE raportul a constatat că 18 din 33 revizuite programe de prevenire a deșeurilor au explicită a obiectivelor de reutilizare a produselor, dar măsuri pentru a promova reutilizarea sunt de cele mai multe ori voluntară. Doar 10 la suta din programe includ măsuri de reglementare și 8 la sută cite instrumente economice. Imaginea de ansamblu a ierarhiei deșeurilor în UE se bazează pe cinci etape: prevenirea, pregătirea pentru reutilizare, reciclare, valorificare și eliminare. Este ca un inversat piramida, cu acesta din urmă mai puțin utilizate.

Astfel, de departe, cel mai proeminent metodă care statele UE utilizare este de gestionare a deșeurilor (inclusiv reciclare), care reprezintă 53% din raportate politicii naționale se apropie de închiderea de materiale. Prevenirea generării de deșeuri se ridică la doar 17 la sută, iar pentru reutilizarea, repararea, redistribui, renovare și recondiționare de la 3 la sută. Cele cinci ” Rs ” sunt una dintre cele mai importante părți ale economiei circulare, în sensul diferite procese, prin care produsele sunt returnate la o stare bună și a adus înapoi în utilizare. Există mulți oameni în România repararea sau recondiționarea produselor lor, în scopul de a prelungi durata lor de utilizare (inclusiv la mâna a doua vânzarea de materiale textile sau alte bunuri, cum ar fi un program început în Suedia), dar țara nu are propriul său program în acest domeniu, astfel încât nu există date din România.el SEE raportul a constatat că 18 din 33 revizuite programe de prevenire a deșeurilor au explicită a obiectivelor de reutilizare a produselor, dar măsuri pentru a promova reutilizarea sunt de cele mai multe ori voluntară. Doar 10 la suta din programe includ măsuri de reglementare și 8 la sută cite instrumente economice. Imaginea de ansamblu a ierarhiei deșeurilor în UE se bazează pe cinci etape: prevenirea, pregătirea pentru reutilizare, reciclare, valorificare și eliminare. Este ca un inversat piramida, cu acesta din urmă mai puțin utilizate.

Printre abordări comune este crearea și menținerea unui site internet național încorporează regional de informații cu privire la locația și disponibilitatea de second-hand, materiale de construcții, care este în prezent utilizat de către țări precum Austria, Bulgaria și Grecia. Un alt exemplu mai simplu de ceea ce poate fi introdus este redus TVA-ul la reparații, o măsură utilizată de către mai multe țări, printre care Suedia, Belgia, Polonia și Slovenia.

Unul dintre programele în România a fost creat de către organizația non-guvernamentală (ONG), Ateliere Fara Frontiere, care oferă locuri de muncă pentru fosta neangajat oamenii care include pregătirea DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) pentru reutilizare. Renovat aparate sunt apoi donate școlilor, grădinițelor și altor nevoiași instituții.

sectorului Privat pași

România are o rată de colectare de doar 82.3%, al treilea cel mai mic din UE, după Bulgaria, cu 81% și Estonia, cu 79 la sută. Din totalul de 5,8 milioane de tone de deșeuri pe an, capitala este responsabil pentru 1 milion de tone, potrivit Primăriei de date.

în Timp ce țara nu dispune de un program de important, vestea bună este că există mai multe proiecte în devenire. București vazut recent lansarea a Master Planului de Management Integrat al Deșeurilor, care este menit să introducă economia circulară în gestionarea deșeurilor.

primarul de București, Gabriela Firea, a anunțat că 50 de automate de colectare a deșeurilor stații va fi inaugurat în cele șase sectoare din București. „Nu avem timp de pierdut, pentru că toți suntem conștienți de faptul că numai printr-un efort comun vom fi în măsură pentru a atinge obiectivul stabilit de noi: pentru 50 la sută din deșeurile să fie reciclate până în 2020”, a spus Firea. În prezent, doar 10 la 15% din deșeuri sunt reciclate. „Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie pentru a lucra împreună, autorități centrale, autoritățile publice locale și sectorul privat – care este de o importanță deosebită în acest domeniu, și investițiile sunt extrem de necesară și trebuie să fie încurajat”, a spus Firea.

sectorul privat este deja face parte. Majoritatea comercianților cu amănuntul au introdus măsuri pentru a utiliza ambalaje biodegradabile sau elimina produse din plastic. Carrefour a fost primul care a introdus 100% biodegradabile, saci, un inovator produs național. Creat pe baza de un producător român, noul pungi sunt disponibile în toate retailer 320 de magazine în România. Lidl, de asemenea, a anunțat că până la sfârșitul anului 2025 se va reduce cantitatea de plastic folosita de 20 la sută. În prima fază, până la sfârșitul anului 2018, compania va renunta la utilizarea de plastic de unică folosință articole, cum ar fi ochelari, adanc si lat vase, linguri și furculițe. Măsura va fi luată în toate 225 Lidl magazine în țară. O măsură similară a fost anunțat de către Kaufland, care va asigura 100% de reciclare a plasticului folosit pentru branduri proprii, iar până la sfârșitul anului 2019 se va opri vânzarea anumitor articole din plastic.

Și există exemple de firme mai mici. Un startup din Cluj, înființat de Maria și Lukasz Lichtenberg, a început să facă biodegradabile și comestibile plăci, realizate din grâu, trestie de zahăr, bambus sau apple. Au luat ideea din Polonia, în cazul în care placa a fost inventat și patentat, și să livreze feluri de mâncare de la restaurante și festivaluri în toată țara. O altă companie, Foldo, este furnizarea de mobilier si produse decorative realizate din carton și alte materiale ușoare, care sunt 100% biodegradabile. Și un antreprenor din Constanța, Ioana Matei, a fost printre finaliștii de Tineri Campioni de Pământ, organizat de către Organizația Națiunilor Unite Mediu, cu un proiect reciclat, ulei de gătit și transformându-l într-un eco-friendly cleaner.

punerea În aplicare de o economie circulară necesită eforturi de toate autoritățile, societatea civilă și cetățenii. Până în prezent, societatea civilă și unii cetățeni fac parte.

post BR SPECIALE! Romania’s economiei circulare, conduse de sectorul privat, autoritățile așteaptă’ intrare apărut pentru prima dată pe Business Review.

BR SPECIALE! România economia circulară, conduse de sectorul privat, așteaptă autorităților de intrare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *