BR ANALIZĂ. Top 100 companii străine în România în 2017

DISTRIBUIE

BR ANALIZĂ. Top 100 companii străine în România în 2017

Automobile Dacia, Carrefour, Vodafone, Arctic, BCR, Blue Air, Sanofi, NN Asigurari de Viata, Ursus Breweries. Ce fac toate aceste branduri au în comun? Acestea sunt unele dintre cele mai importante companii care operează pe piața din românia, care au continuat să prospere în ciuda provocărilor generate de mediul economic local. Ele sunt, de asemenea, printre primele 100 de companii străine clasate în funcție de cifra de afaceri în 2017, pe baza datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

De Anda Sebesi

cifra De afaceri cumulată postat de top zece jucători în 2017 clasament este RON 5.9 miliarde de euro (1,3 miliarde de EURO)* în timp ce companiile care fac top 100 avut o cifră de afaceri totală de RON 305.5 miliarde de euro (67 de miliarde EUR). Industria auto (inclusiv piese auto) și de producție sunt industriile cu cei mai mulți reprezentanți în top 100, urmat de oil & gas, cu amănuntul, comerț, telecomunicații, industria grea, pharma, FMCG, energie, finanțe și transport.

Aproximativ jumătate din nume în top 100 au sediul in Bucuresti (46), în timp ce Arges, Alba, Arad, Bihor, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Timiș, de asemenea, gazdă a înregistrat birourile de top 100 firme.

Ultimul, dar nu cel mai puțin, companiile care fac primele 100 de angajați în total aproximativ 279,000 de persoane, dintre care 47 la sută (aproximativ 131.000 de) muncă pentru companiile care își au sediul în București. Într-un asemenea context, este evident faptul că de capital românească este un adevărat pol care atrage un număr mare de angajați, fapt confirmat, de asemenea, prin cele mai recente statistici de la Institutul Național de Statistică (INS).

La sfârșitul lunii August 2018, numărul total de angajați în București a ajuns la 1,016,394, dintre care 79% au lucrat în sectorul de servicii (exclusiv forțele armate și similare de personal), potrivit INS. Venitul mediu brut în oraș a fost de RON 5,709, în timp ce valoarea netă a fost în jurul valorii de RON 3,417 la sfârșitul lunii iunie. Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză anticipează un 4.4 la sută creștere în numărul de angajați în București pentru 2018, cu o rată a șomajului estimată la 1,4 la sută. Salariul mediu net pentru 2018 este estimată la aproximativ RON 3,658.

Macroeconomie în 2017…

Dar în ce context macroeconomic făcut firme de a face sus în top 100 companii străine în România în 2017 dezvolta? Produsul intern brut al româniei (PIB) a crescut cu 18 miliarde de EURO anul trecut, comparativ cu anul 2016, un rezultat impresionant pentru cel de-al doilea mai sărac stat membru al Uniunii Europene. Cu toate acestea, aproape toți banii în plus au fost cheltuiți imediat pe bunuri de consum și servicii și putin a fost investit în dezvoltare. Experții avertizează că România e economice imagine este ascunderea trei riscuri majore.

datele Oficiale lansat în luna Martie a show la PIB-ul național a înregistrat o creștere de 6,9 la sută în 2017, în termeni reali, mai mare din 2008, pentru a ajunge RON 858.3 miliarde de euro (EUR 187.9 miliarde de euro), de la 169.8 EUR miliarde de euro în 2016. PIB-ul româniei pe anul trecut a fost mai mare decât Grecia, estimat la suma de 177.7 miliarde de euro, pentru prima dată din 1970, si-a clasat pe locul 16 printre cele 28 de state membre ale UE.

impresionante de creștere a PIB de anul trecut a fost în principal din cauza creșterii producției agricole, până la 18,3 la sută în comparație cu anul 2016, în sectorul informației și comunicațiilor (10,9 la sută), profesionale, științifice și tehnice activități (9.9%) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor, transporturi, depozitare, hoteluri și restaurante (8,2 la sută). Construcția a fost singurul sector care a scăzut la nivel local în 2017, în scădere cu 0,6 la sută față de anul precedent. „Creșterea economică a fost larg răspândit în toate sectoarele; numai de construcție, nu contribuie în mod pozitiv. Servicii, în special comerțul, a făcut cea mai importantă contribuție. Impulsul a fost dat de sectorul de retail, dar cu amănuntul a stimulat, de asemenea, în amonte sectoare, logistică și en-gros, de exemplu,” Horia Braun, economist-sef la BCR, a declarat pentru Business Review.

… și acum

România a înregistrat cea mai rapidă rată de creștere economică printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în cel de-al treilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, de 1,9%, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE. Produsul intern brut al româniei (PIB) a crescut cu 1,9% în al treilea trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea, cel mai rapid excursie într-un an, potrivit unui INS estimării lansat în luna noiembrie.

În UE, România a fost urmată de Letonia (1,8% q/q in T3 2018), Polonia (1,7%) și Slovacia (1.1 la sută). Comparativ cu al treilea trimestru al anului 2017, economia româniei a crescut cu 4,3% în serie brută, cel mai rapid ritm în acest an.

* sumele sunt calculate la o medie anuală a cursului de schimb de 1 EUR RON 4.56, sursa: BNR

 

Fotografia: dreamstime.com

post BR ANALIZĂ. Top 100 companii străine în România în 2017 apărut pentru prima dată pe Business Review.

BR ANALIZĂ. Top 100 companii străine în România în 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *