BR ANALIZĂ. Românii devin mai bogați, dar urban/rural împărțiți cască larg

DISTRIBUIE

BR ANALIZĂ. Românii devin mai bogați, dar urban/rural împărțiți cască larg

Românii au acumulat o mulțime de avere în ultimele două decenii, ca și creștere economică, investiții și fondurile UE au stimulat creșterea salariilor și bunăstare în întreaga țară, dar diferența de venituri între marile orașe și zonele rurale este acum mai mare decât oricând. Experții spun că viitorul averea națiunii depinde de dezvoltarea marilor orașe.

De Sorin Melenciuc

Avere a fost asociat cu orașe din zorii civilizației umane. Cetățenii bogați din Mesopotamia antică și Egipt, a locuit în metropole din acea vreme – și acumularea de avere a permis lideri puternici din trecut pentru a construi minuni arhitecturale, sau de către sponsor, artă și literatură.

Dar în spatele acestor bogați lideri, milioane de oameni săraci lucrat din greu pentru a oferi pâinea de zi cu zi – și asta a fost norma pentru cele mai multe din istoria noastră.

în urmă cu Două secole, industrializarea a schimbat totul în Europa și în alte părți ale lumii, și un efect major al erei industriale a fost pe scară largă și rapid de urbanizare.

În secolul al 17-lea, cei mai mulți oameni în Europa au fost încă trăiesc în sate și au fost dependente de culturi – și caracterul – pentru hrana lor și a mijloacelor de trai.

Acum, cei mai mulți oameni locuiesc în orașe mari și depind în mare măsură de educația lor și de locuri de muncă tendințele pieței pentru a trăi mai bine sau mai rău.

România a ratat industrializare a secolului al 19-lea și a cunoscut doar o parțială revoluția industrială în secolul 20. Consecința este că urbanizarea este incompletă, deoarece aproape jumătate din populație încă mai trăiesc în zonele rurale.

Dar industrializare s-au dovedit de-a lungul istoriei pentru a fi un pas spre un nou tip de economie – un al treilea val bazată pe informații și activități digitale.

România a intrat în acest al treilea val mult mai devreme decât s-a intrat în cel de-al doilea val, ca a beneficiat de tineri, din punct de vedere tehnic educat urbani.

rezultatul A fost o conexiune rapidă din partea de România la cele mai recente tendințe tehnologice, deși o altă parte, în mare măsură rurală, a rămas izolat de această revoluție economică.

sa te imbogatesti rapid

Deși zonele rurale rămase în urmă, Românii sunt acum, poate pentru prima dată în istorie, mai bogat decât aproape toate națiunile vecine, potrivit unui recent raport Credit Suisse.

În 2018, bogăția per adult în România este estimat la USD 42,282, comparativ cu USD 41,118 în Ungaria, USD 30,224 în Bulgaria, USD 19,582 în Serbia, USD 5,204 în Ucraina și USD 3,837 în republica Moldova, Credit Suisse a Bogăției la nivel Mondial 2018 raportul indică.

cu toate Acestea, Românii rămân mult mai sărace decât omoloagele lor Vest-Europene ca Britanicii (USD 314,842 per adult), franceză (USD 281,339) și Germanii (USD 250,856). Analistii Credit Suisse spun adulții români au o avere totală de USD 659 miliarde de euro (sau USD 42,282 per adult) în 2018, bazate pe național bilanțurile de uz casnic (HBS) sau sondaje de uz casnic.

Dar de „regresie estimează”, folosind probabil corelat variabile, România bogăția totală este considerat mult mai mici – de USD 317 miliarde de euro (sau USD 20,321 per adult).

Există diferențe uriașe între Românilor prosperitate, potrivit studiului. Aproximativ 62% din adulții români dețin mai puțin de 10.000 USD în active (financiare sau non-financiare), în timp ce 35,4 la sută propria valoare cuprinsă între 10.000 și 100.000 USD, și numai 2,5 la sută, cu o valoare cuprinsă între 100.000 și 1 milion de DOLARI.

Doar 0,1 la sută dintre Români sunt destul de bogat ca să dețină active de mai mult de 1 milion de DOLARI, potrivit Credit Suisse.

România a postat ametitoare de creștere în ultimele două decenii, dar a început de la o bază foarte scăzută.

În anul 2000, România a avut avere pe adult de doar 3.300 de DOLARI, mult mai mic decât cel din Ungaria (USD 11,882) sau chiar Georgia (USD 4,494), la fel de răspândită sărăcie și corupție au fost norma.

același studiu indică faptul că România are 19.000 de locuitori aparținând la 1 la sută din cei mai bogați oameni din lume.

România a 16.000 de milionari, 443,000 indivizi aparținând lumii 10 la sută din cei mai bogați oameni din lume și 19,000 printre cei mai bogati 1% din oamenii de pe planetă.

orașele Mari, putere, bogăție

Mulți experți asociați avere cu sănătatea economică a marilor orașe – și această corelație România oferă o mulțime de oportunități în viitor.

Potrivit Băncii Mondiale, România este rata de creștere între 1992 și 2016, a fost de 1 punct procentual mai mare decât media pentru țările cu venituri medii superioare și mai mult de trei ori rata de UE și de țările dezvoltate.

în comparație cu restul lumii, rezultatul a fost notabile.

„cel Mai impresionant, România a reușit să țină pasul cu economiile din Brazilia și Mexic, care în 1992 a avut un VNB pe cap de locuitor a fost de 3, respectiv 4 ori mai mare ca cea din România”, a declarat Magnet Orașe: Migrație și deplasări în România raport publicat recent de Banca Mondială.

Dar, în ciuda sale de creștere economică puternică în ultimele două decenii, România se situează încă în urma principalilor săi rivali economici din regiune.

„în Prezent, România are o 7-10 ani de dezvoltare a gal-ului față de alte țări Central și Est Europene ca Polonia, Slovacia, Ungaria sau Republica cehă și 35 de ani de dezvoltare a gal-ului peste OCDE județe”, afirmă raportul.

Potrivit experților, România nu va fi capabil de a elimina acest decalaj fără puternică și competitivă orașe.

„Toate lucrurile fiind egale, este foarte probabil că Bucureștiul va rămâne cel mai atractiv loc pentru migranți în viitor. (…) Cluj-Napoca și Timișoara sunt susceptibile de a fi runners-up pentru completarea secundar oraș decalaj, astfel încât acestea sunt susceptibile de a fi foarte atractive pentru migranți în viitor. Dacă aceste două orașe reușit să își păstreze poziția de lider, de asemenea, depinde de cât de bine sunt gestionate, nu numai pe pure dinamica pieței,” experții Băncii Mondiale spun.

Potrivit economiștilor, dezvoltarea revarsa din cele mai dinamice orașe în zonele înconjurătoare, și aceasta este o cheie de dinamică a procesului de dezvoltare.

„Fără puternică orașe, nimeni nu poate fi puternic regiuni sau o puternică economie națională,” experții Băncii Mondiale susțin.

Studiile arată că opt din cele mai mari orașe din România – București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Craiova și Ploiești – sunt acasa, la aproximativ 22 la sută din populație și de a genera aproximativ 53 la sută din țară produsul intern brut (PIB).

„atunci Când se uită la cea mai mare zona de influență a opt poli de creștere (în acest caz, la o oră de conducere zonele din jurul polilor de creștere), puterea acestor centre urbane devine și mai evidentă. Astfel, zonele din harta de mai jos, se strâng în jur de 50 la sută din populația României și de a genera în jur de 75 la sută din venituri în România”, studiul a fost gasit.

Experții subliniază că acestea sunt unele dintre România principalele motoare de creștere economică, iar România este în acest sens, nu este diferit de toate celelalte țări din UE.

capital Uman

experții Băncii Mondiale, de asemenea, punctul de la o perspectivă diferită pe avere. Schimbarea Avuția Națiunilor 2018 studiu publicat de Banca Mondială arată că capitalul uman conturile de 50,5 la sută din Romania, averea totală, fiind mult mai important decât naturale sau produse de capital.

studiul A constatat România a avut avere totală de USD 107,022 pe cap de locuitor în 2014, al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, după Bulgaria (USD 81,878).

din totalul de avere în România, capitalul uman reprezentat de DOLARI 54,014 pe cap de locuitor (50,5%), în timp ce produse de capital a fost de USD 41,163 (38,5 la sută) și capitalul natural, USD 17,265. Activele externe nete au avut o contribuție negativă, de -USD 5,420/cap de locuitor.

Estimări ale capitalului uman multitudine de țări se bazează pe salariu regresiile utilizate pentru a calcula câștigurile preconizate pentru persoane fizice în timpul duratei lor de gen, vârstă și nivel de educație.

capitalul natural al României este compus din păduri (1.950 de DOLARI/cap de locuitor), zone protejate (USD 3,248), terenuri agricole (USD 5,459), pășuni (USD 5,070) și subsolului active (USD 1,899), Băncii Mondiale spun expertii.

Potrivit studiului, națiunile bogate nu sunt neapărat cei cu resurse naturale imense, dar cei cu nivel ridicat de capital uman.

În Europa, o țară cu jumătate din capitalul natural al României, Elveția (USD 8,531/cap de locuitor), este printre cele mai bogate din lume, cu o avere totală de USD 1.466 milioane de euro/cap de locuitor – din cauza sale extrem de ridicat de capital uman (USD 1.022 milioane de euro/cap de locuitor).

România este în general considerată o colțul din țară cu venituri medii, cu un nivel similar de averea totală a Chinei (USD 108,172/cap de locuitor) sau Mexic (USD 110,471).

post BR ANALIZĂ. Românii devin mai bogați, dar urban/rural împărțiți cască larg apărut pentru prima dată pe Business Review.

BR ANALIZĂ. Românii devin mai bogați, dar urban/rural împărțiți cască larg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *