BR ANALIZĂ. Guvernul româniei a inflației-stimularea politicilor de a face băncile mai bogat

DISTRIBUIE

BR ANALIZĂ. Guvernul româniei a inflației-stimularea politicilor de a face băncile mai bogat

Romania marile bănci au postat profituri impresionante în primele nouă luni ale acestui an, ca interesul lor venituri, legate de creșterea dobânzilor la credite într-un moment când inflația a atins punctul culminant, a crescut semnificativ.

Societe Generale locale filială BRD – Groupe Societe Generale, a treia bancă din România în funcție de active, a inregistrat un profit net de 1,1 miliarde de LEI (244 de milioane EUR) în primele nouă luni ale acestui an, in crestere cu 7,2 la sută, ca venitul net din dobânzi a crescut cu 15,5 la sută de la an la an, depășind cu mult rata de creștere a veniturilor din taxe (+3,1 la sută).

rezultatele sunt calculate la nivel de grup, inclusiv BRD întreprinderi în leasing sau alte activități.

Austria Erste Bank Group, subsidiara locala, grupul BCR, este a doua cea mai mare bancă din România în funcție de active și a postat un profit net de RON de 1,02 miliarde de euro (218 milioane EURO), în ianuarie-septembrie, datorită în principal creșterii de 15,5 la sută din veniturile nete din dobânzi de până la 1,5 miliarde LEI.

private din românia deținută de Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piață în funcție de active, a inregistrat un profit net de RON 1.24 miliarde de euro în primele nouă luni din 2018, până 49,6 la sută pe an, ca venitul net din dobânzi a crescut cu 51,5% la 2,1 miliarde de LEI.

Aceste impresionante venituri din dobânzi rate de creștere sunt în principal ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor de pe piață în acest an ca inflația a ajuns la 5 ani maximele în România de mai mult de 5 la sută, cel mai ridicat nivel din UE.

mai Mare inflația a avut un impact asupra României de trei luni de pe piața monetară rata (ROBOR), principalul indicator care stabilește ratele dobânzilor pentru RON debitori în valută, care a ajuns în acest an la 4 ani maxime de aproape 3,5 la sută, comparativ cu 2,05 la sută la sfârșitul anului 2017 sau mai puțin de 1% în 2016.

Dar băncile locale au beneficiat, de asemenea, redus ratele NPL după ani de curățare a bilanțurilor prin NPL vânzări sau alte metode.

În iunie, rata medie a creditelor NEPERFORMANTE rata de sistemul bancar românesc a scăzut de la 5,7%, de la 8,3 la sută cu un an mai devreme, potrivit datelor băncii centrale.

curățarea bilanțurilor permis băncilor locale de a acorda noi credite pe o cerere mai mare de la persoane fizice și companii.

în ultimii ani, guvernul a adoptat o strategie de salariu condus de creștere, stimularea consumului și creșterea PIB-ului, dar acest model a generat mai mare fiscală și deficitele de cont curent – precum și ratele mai ridicate ale inflației.

 

Fotografia: dreamstime.com

post BR ANALIZĂ. Guvernul român’s inflației-stimularea politicilor de a face băncile mai bogat apărut pentru prima dată pe Business Review.

BR ANALIZĂ. Guvernul româniei a inflației-stimularea politicilor de a face băncile mai bogat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *