Bănci: Măsurile anunțate de guvern poate avea România mai aproape de recesiune

DISTRIBUIE

Bănci: Măsurile anunțate de guvern poate avea România mai aproape de recesiune

Reprezentanți ai comunității bancare din România, și anume Asociatia romana a bancilor (ARB) și Bancar Proprietarii de Afaceri Consiliului în România (CPBR) au scris o scrisoare deschisă adresată guvernului de avertizare că propunerile legislative anunțate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la începutul acestei săptămâni va fi profund efectele negative, și că există riscul ca România să fie împins mai aproape de recesiune, scrie Agerpres.

„efecte de aceste inițiative nu vor contribui la stabilitate și dezvoltare, dar ne va aduce mai aproape de o recesiune economică. Această recesiune înseamnă o depreciere a ratelor de schimb, o scădere a pieței imobiliare, locuri de muncă pierdute, mai scumpe de finanțare – în general, un hit pentru bunăstarea tuturor Românilor”, se arată în scrisoare.

bancherii scrie, de asemenea, că sistemul bancar românesc este responsabil asigurat stabilitatea financiară a țării în contextul anterior crizei economice: acționarii au purtat toate pierderile din fondurile lor proprii, și-au păstrat liniile de finanțare în perioada cea mai turbulentă și susținut de redresare economică prin intermediul ieftine și stabil de finanțare pentru stat și pentru economia reală a țărilor din regiune.

„În acest context, sistemul financiar urmează a politicii fiscale în funcție de prioritățile guvernului, dar, de asemenea, dezaprobă ferm: adoptarea de măsuri fără consultarea prealabilă a stabili eficiența lor și de impact; de neînțeles modul în care băncile fac afaceri în România; blamarea întregului sistem bancar pentru problemele structurale ale economiei românești (lipsa de investiții, fiscale și legislative imprevizibil, venituri bruta a productivității, politicile inflaționiste),” bancherii scris.

Cele două organizații spun că declarațiile făcute de oficialii de stat s-au transformat sistemul bancar într-un inamic al statului – un fals, dăunătoare și inutile punct de vedere.

„Această strategie politicises relația cu un partener-cheie în dezvoltarea economică – în fapt, principalul finantator al statului român – și subminează încredere instituțională. În situația economică actuală și contextul geopolitic, această decizie va avea mare încredere în costurile pentru statul român. Sistemul financiar-bancar din Romania va urma sa legislativă și obligațiilor fiscale, cum a făcut tot timpul. Sectorul misiunea lui este de a oferi o viață mai bună pentru clienți, stabilitate economică și un viitor mai sigur. E adevărat că cei care muncesc din greu, uneori, face greșeli, dar sectorul financiar a făcut greșeli și și-a asumat responsabilitatea pentru ele. Din banii proprii, nu din banii publici! Dar acest sector nu pot accepta să fie tratat ca un inamic al statului sau plata pentru afirmații false care determina dezinformare a opiniei publice”, se arată în scrisoare.

ARB și CPBR spun că introducerea de programe de sprijin pentru crearea de înaltă calificare de locuri de muncă ar fi fost mult mai util.

„Într-un an cu o semnificație specială pentru România, țara are nevoie de o viziune, un plan pentru viitor. România are nevoie urgentă de a recupera decalajele care o despart de dezvoltat în Europa și trebuie să profite de oportunitățile de perioada în care suntem. Acestea sunt România e adevărat prioritățile și ca răspuns la provocările atât prezentul cât și viitorul este obținut prin dialog, colaborare și consens, și nu prin unilaterale și abuzive decizie. Suntem și va continua să fie deschis la aceste discuții, pentru că suntem preocupați de viitorul țării. Privind la situația actuală, cu toate acestea, viitorul pare total diferite: măsurile anunțate de guvernul de risc accelerarea sosirea de o recesiune în România. Noi credem că o scădere de încredere poate fi chiar mai mari costuri, iar acest lucru este cu siguranță în opoziție cu sensul de aceste măsuri. În 2019, România nu are nevoie de un nou 2009 – este nevoie de coeziune și forță de toate entitățile care doresc să facă progrese”, spune documentul.

 

post Bănci: Măsurile anunțate de guvern poate avea România mai aproape de recesiune apărut pentru prima dată pe Business Review.

Bănci: Măsurile anunțate de guvern poate avea România mai aproape de recesiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *