Analiza: 17.000 de companii din industria românească de software a genera 5,4 miliarde EUR în cifra de afaceri și angajează 106.000 de oameni

DISTRIBUIE

Analiza: 17.000 de companii din industria românească de software a genera 5,4 miliarde EUR în cifra de afaceri și angajează 106.000 de oameni

Există peste 17.000 de companii active în românia industria de software de azi, aproape 3.000 mai multe decât în 2012. Anul trecut, cifra de afaceri a urcat la 4,9 miliarde EUR, iar în acest an va depăși suma de 5.4 miliarde de euro, potrivit unei analize realizată de KeysFin.

în Comparație cu 2007, software-ul de afaceri a crescut cu 150 la sută, iar comparativ cu anul 2016 cu 5,4 la sută, un semn că piața s-a maturizat.

“Suntem martorii unei afaceri de concentrare, o maturizare și raționalizate industrie, arată că numărul de firme a scăzut cu 6% în 2017 comparativ cu anul 2016. Numărul de Pfa în acest sector a scăzut cu o treime față de anul precedent la 11.000 în iunie 2018, și mai mult de 4.000 de firme au cifra de afaceri zero,” analiștii spun.

Cele mai mari cifre de afaceri au fost obținute de către companiile străine prezente în România, cum ar fi Oracle România (221 milioane EUR/4,5 la sută din total), IBM România (195 milioane EUR/3.9 la sută) și Ericsson România (159 de milioane EUR/3.2 la sută). Endava România (82,5 milioane EUR / 1,7 la sută din total) și Atos IT (EUR 73,3 milioane de euro / 0,9 la sută din total) au completat top 5. În momentul în care datele financiare au fost colectate, în octombrie 2018, nu există informații oficiale disponibile despre Bitdefender SRL (locul 4 în 2016). Bazat pe KeysFin’s estimări, jucătorul și-a menținut poziția în 2017.

Potrivit analizei, top 10 companii generate 21 la sută din totalul național de cifra de afaceri.

“Concurența este factorul care a împins românească de software și inovării la o economie competitivă cu standardul internațional. Companiile românești, fie micro, mici sau mijlocii, au început să se adapteze la efectele globalizării și strategii agresive de jucători străini. Acestea s-au concentrat afacerile lor pe segmente de nisa, pe inovație și pe dezvoltarea de stat-of-the-art software-ul și mai puțin activități de sprijin, în cazul în care întreprinderile mari dețin o mare parte din piață. În plus, este demn de remarcat numărul mare de startup-uri, un semn că tinerii continuă să aibă încredere că pot face pe cont propriu in acest domeniu,”, spune Starbyte, una dintre cele lume’s cele mai bine-cunoscute companii cu capital 100% romanesc, specializata in solutii software pentru sistemul financiar-bancar.

din punct de vedere Geografic, cele mai mari rezultate au fost obținute de companii în București-Ilfov (3 miliarde de EURO), Cluj (EUR 723 milioane de euro), Iași (223 de milioane EUR), Timiș (190 de milioane de EURO) și Brașov (EUR 152 de milioane de euro). Împreună, acestea au generat peste 86 la sută din cifra de afaceri totală în 2017.

Micro-întreprinderile sunt cele mai profitabile

Potrivit analiză KeysFin, la maturitate a pieței a fost, de asemenea, simțit în scăderea rentabilității, care a crescut în anul 2017, comparativ cu anul 2016 cu 4,7 la sută la 630 de milioane EUR. Acest lucru este după ce a crescut la rate record în ultimii zece ani, de către un ansamblu 162.5%.

Cel mai profitabil jucător din piața de software din 2017 a fost SAP România (8 în clasament după cifra de afaceri), cu un rezultat de 20 de milioane de EURO în 2017. Rentabilitatea clasamentul continuă cu IBM România, Atos, Logica și Misys. Împreună, cele mai profitabile 5 companii generat 11% din industria de’s profit total.

“Interesant, cea mai mare crestere a profitului net în termeni de marjele nete a fost înregistrată de către micro-întreprinderi, cu aproape 26 la sută, cu una dintre cele mai înalte niveluri de rentabilitate a capitalului în economie: aproape 58 la sută,”, spune experți.

statistica KeysFin arată că mai mult de 106.000 de angajați au fost activi în industria de software în 2017, până la 5% din 2016 și 143 la sută față de 2007.

Cei mai mari angajatori au fost Oracle România (4,142 angajați), IBM România (3,096), Comdata Service (2,812), Ericsson (2,179) și Atos IT (1,871 angajați). De categorie, de marime medie companii a înregistrat cel mai mare număr de angajați, peste 44 de mii și 41.7 la sută, respectiv. Interesant este că, la sfârșitul anului trecut au fost aproximativ 8.000 de firme fără angajați, care este, 46 la sută din total.

“criza De pe piața forței de muncă are, de asemenea, a spus că a făcut un impact în acest domeniu. Presiunea pe salarii a făcut ocuparea forței de muncă în acest sector este o provocare pentru lumea afacerilor. Astfel, costul mediu per angajat a avansat mult mai rapid decât productivitatea muncii, cu 9,4 la sută în comparație cu anul 2016, ajungând la 21.300 de euro per angajat în 2017,” au declarat analistii.

Chiar și în contextul de creștere a salariilor în sectorul de software, România a continuat să reprezinte una dintre cele mai bune piețe din UE. Rentabilitatea investițiilor în acest sector a fost mai mare decât în țările dezvoltate din Europa sau SUA (cu o medie anuală de cost mai scăzut, de aproximativ 12 EUR pe oră).

SARCINI DE SOFTWARE din românia SECTORUL

calitatea factorului uman reprezintă, pentru investitori, principalul atu al României. Într-un sistem de învățământ cu probleme majore, profilul educație este printre puținele care sunt la un nivel competitiv.

“România este în mod constant de-a clasat pe locul 10 în competiții internaționale de matematică sau informatică. 5 politehnica din țară oferă anual peste 7.000 de absolvenți cu abilități specifice care formează regionale sub-grupuri: București (2.000 de rare absolvenți), Cluj (1.700 De &Amp; #8211; Java, C #, .NET, PHP, Web), Iasi (500 – nor și vizualizare) și Craiova (230 – auto software și jocuri de noroc), în domeniul dezvoltării de software). Dincolo de specializarea – Romania are un număr de ingineri pe cap de locuitor superior față de cei din SUA, India, China sau Rusia & #8211; este de remarcat faptul că forța de muncă din acest sector, de asemenea, beneficiază de un nivel ridicat de cunoștințe de limba engleză, un activ fundamentale în acest domeniu,” analiștii spun.

un Alt avantaj important industriei românești de software este specializată în infrastructură dezvoltate în ultimii ani: start-up-uri, fonduri de capital de risc, peste 40 de co-working și naționale acceleratoare.

“românia companiile de software sunt, de asemenea, disting prin nivelul de inovare și, mai presus de toate, de servicii de înaltă calitate, recunoscute la nivel internațional,” experții spun.

SOFTWARE, INDUSTRIA VIITOR

la nivel Mondial, firmele Americane sunt cei care fac tonul în industria de software. Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, detronarea Apple. Oracle, Symantec, Vware, Finserv, sau Adobe sunt alte companii de software care domina lumea’s la nivel de industrie cifra de afaceri.

La nivel European, în concordanță cu Comisia Europeană și CAPAC de date, industria de software este proiectat să crească la o rată medie de 1,8% pe an să depășească 280 de miliarde de euro în 2020.

SAP este poziționat ca un lider incontestabil la nivel European, cu venituri în valoare de 23,5 miliarde în 2017. Apoi, jucătorii, cum ar fi Wolters Kluwer, Hexagon, Dassault Systemes, Indra, Gemalto, Salvie, Asseco Polonia S. a., în europa Centrală și Europa de Sud-est.

“perspectivele globale a industriei de software, inclusiv România, sunt foarte favorabile, și acest sector se va dubla activitatea în următorii 10 ani. În țara noastră, pentru ca acest sector să devină o din ce în ce mai solidă componentă a PIB-ului, este necesar să se dezvolte un mecanism pentru a sprijini sectorul IMM-urilor prin facilități fiscale, prin simplificarea accesului la fondurile Europene, prin dezvoltarea de investiții parcuri, de exemplu, autoritățile Israeliene. Așa cum am spus în analiza anterioară dedicată acestui sector, sprijinul pentru inovare și tehnologie trebuie să devină un obiectiv strategic pentru Romania, “au declarat analistii.

Analiza post: 17.000 de companii din industria românească de software a genera 5,4 miliarde EUR în cifra de afaceri și angajează 106.000 de persoane appeared first on Business Review.

Analiza: 17.000 de companii din industria românească de software a genera 5,4 miliarde EUR în cifra de afaceri și angajează 106.000 de oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *